Wijn uit de Eurometropool: “Heuvelland is voorbestemd om bubbels te produceren”

Belgische wijn is haar plaatsje aan het veroveren tussen de gerenommeerde grote wijnlanden. Door de klimaatopwarming wordt Belgische topwijn realiteit. In de Eurometropool hebben we nog andere troeven. “In Heuvelland zorgt het glooiende landschap voor een goede afwatering en dus droge grond. Samen met het vele zonlicht, de snel opwarmende bodem en de nabijheid van…

Door de warme zomer begon de pluk vroeg dit jaar, maar omdat Martin Bacquaert zes druivensoorten kweekt met uiteenlopende rijpingstijd, wordt de oogst toch over een lange periode gespreid. “De regenval heeft de pret wel enigszins bedorven bij de pluk, maar voor de druiven is dat niet erg, de kwaliteit wordt de maanden daarvoor bepaald. Door de uitstekende zomers de laatste twee jaren is de afrijping van de druiven prima. 2018 gaf daarbij een overvloedige oogst. Dit is nu niet het geval, waardoor de wijnen wellicht meer geconcentreerd zullen zijn. Maar het is nog te vroeg om grote uitspraken te doen.” De Pinot 2018 van Entre-Deux-Monts, is net erelaureaat geworden in de Wijnkoopgids 2020 van Frank Van der Auwera. 

3

Twee warme zomers en druiven die helemaal afgerijpt kunnen worden geoogst, is de klimaatopwarming een zegen voor de wijnbouw in ons land?

“We mogen ons niet blindstaren op die twee voorbije zomers, de klimaatopwarming zal zorgen voor meer warme maar tussendoor ook voor koude jaren. Vorst in de lente, droogte, wind en regen, we zullen het allemaal krijgen, maar ik denk dat de traditionele wijnlanden daarbij zwaarder getroffen zullen worden dan wij. Zo zijn er deze zomer al wijngaarden verbrand in het zuiden van Frankrijk. Typisch voor het Heuvelland is dat de nabijheid van de zee een bufferende, temperende invloed heeft. De zomer is bij ons iets minder warm, maar het voorjaar is ook iets minder koud wat het risico op lentevorst vermindert. Dat maakt Heuvelland, een beschermde oorsprongsbenaming ofte BOB, voorbestemd om bubbels, schuimwijn, te produceren. Door de opwarming zien we dat we de dosage (toevoeging van suiker) al kunnen verminderen van 8 à 9 naar 4 à 5 gram. En het zit er aan te komen dat ik in beperkte hoeveelheid een Wiscoutre zonder dosage zal maken. Voor rode wijn ligt dat anders. Ik denk niet dat we de kwaliteit van de betere Franse wijnen kunnen halen. Voor rood gaan de verschillen jaar per jaar nog meer uitgesproken zijn dan voor wit.”

gebouw

Heuvelland heeft ook de geschikte ondergrond.

“Dat klopt. De bodem bestaat uit zandleem die samen met de ijzerzandsteen en de silex, zorgt voor een snelle opwarming aan het oppervlak en een vlotte drainage. De Diestiaanse ijzerzandsteen vind je ook in het Hageland, de Vlaamse Ardennen en de streek rond Doornik. Als je verder afzakt naar Mons krijg je kalksteen die vergelijkbaar is met de ondergrond in de Champagne. Door onze goede ondergrond in samenspel met de helling en de nabijheid van de zee kunnen we wijnen maken met veel fraîcheur. Wijnen die fris, aromatisch en elegant zijn. Wijnen met niet te veel alcohol, iets wat de consument vandaag hoog inschat.”

Is het haalbaar om voltijds wijnbouwer/wijnmaker te zijn in België?   

Dat is niet gemakkelijk. Je mag niet vergeten dat wij hier geen traditie van wijnbouw hebben. Wij horen allemaal tot de eerste generatie Belgische wijnbouwers en dat betekent wij alles zelf moeten investeren. In de klassieke wijnlanden gaan de wijndomeinen meestal van generatie op generatie over en dat scheel enorm. Nu heb ik wel het voordeel dat Entre-Deux-Monts ook een verhaal van generaties heeft. Mijn grootvader bezat de ideale grond in Heuvelland en onder impuls van mijn vader, die een gepassioneerde wijnhandelaar in Vlamertinge was, ging ik van start in 2005. Het domein breidde uit van 3 tot de 18 hectares die het nu heeft.” Martin Bacquaert leverde zelf de knowhow. Hij studeerde voor bio-ingenieur en na een zomervakantie als plukker in Frankrijk, volgde hij specialisaties oenologie o.a. in Montpellier en Bordeaux. “De grote investeringen, de BTW en de taks maken dat je nauwelijks Belgische wijn onder de 10 euro zal vinden. Veel wijnmakers moeten nog een andere job hebben en de meeste wijndomeinen zetten in op enotoerisme. In Entre-Deux-Monts spelen wij de troef uit van onze mooie ligging tussen de Rode en Zwarte berg in een ‘Walk & Talk route’, een wandelroute van 5,8 km langs en door de wijngaarden met infoborden.” 

wijngaard (2) (copyright Westtoer)

Op die infoborden kom je veel te weten over de duurzaamheid die nagestreefd wordt op het wijndomein. “Je moet een onderscheid maken tussen biologisch en duurzaam. Het is geen zwart-wit verhaal. In de biologische wijnbouw wordt koper gebruikt, maar wij doen dat niet omdat dit een zwaar metaal is dat niet afgebroken wordt. Wij doen aan beredeneerd duurzaam wijn maken. We hebben veel maatregelen genomen om onze ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden: gras inzaaien om erosie te voorkomen, 5 km streekeigen hagen en houtkanten aanplanten om de biodiversiteit te bevorderen, het gebruik van herbiciden tot een minimum beperken, zonnepanelen leggen, …”

Meer info: www.entre-deux-monts.be

Lieven Vanmarcke

%d blogueurs aiment cette page :