Babbelcafé in Rijsel: vrij en spontaan

Wie zijn die deelnemers die elke donderdag in hartje Rijsel de Nederlandse taal komen ontdekken, leren en oefenen in een gemoedelijke sfeer? En waarom doen ze het?

In Rijsel vinden al enkele jaren babbelcafés plaats. Een native speaker of docent Nederlands modereert en de deelnemers discussiëren over allerlei onderwerpen. Die deelnemers worden en cours de route echte vrienden. Dat blijkt uit ons bezoek.

IMG_20191031_201418 (2)

Gaëtan P. is 43 en woont in Roubaix. Hij komt al drie jaar naar het Babbelcafé: “Ik woon vlakbij Vlaanderen en ik ga graag winkelen in steden als Gent of Kortrijk. Ik vind het handig om toch een beetje de taal te spreken van de mensen die ik tijdens mijn uitstapjes ontmoet. Het Babbelcafé is voor mij ook een hobby, ik kan er het zakelijke met het aangename combineren. Ik leer bij en ik ontmoet er sympathieke mensen met wie het leuk omgaan is.”

IMG_20191031_201416 (2)

Gilles G. studeerde geen Nederlands op school, maar hij heeft wel altijd Nederlands horen spreken en het thuis zelfs geoefend. Zijn vader is Nederlander, geboren in Amsterdam. Hij heeft er ook nog altijd familie wonen. Uiteraard is de emotionele band met zijn roots reden genoeg om bij het Babbelcafé aan te sluiten, maar er is meer: “Ik werk bij EDF en ik word vaak gevraagd om Nederlandstalige klanten van dienst te zijn. Daar sta ik om bekend. Regelmatig naar het Babbelcafé komen, verrijkt mijn woordenschat en het helpt me om mijn basiskennis op punt te houden.”

IMG_20191031_201418

Régis S. woont in een klein dorp bij Armentières. Hij werkt in de prefectuur van Lille, waar hij verantwoordelijk is voor de administratieve dossiers van Seveso-inrichtingen en -sites. Hij moet daarvoor ook Nederlandstalige dossiers doornemen en standaardbrieven en -formulieren in het Nederlands schrijven. “Ik ben in september bij de groep gekomen en ik merk nu al dat ik makkelijker stappen durf zetten in de taal van Vondel.”

IMG_20191031_201418 - Copie

Christine D. is de secretaris van de vereniging. Ze spreekt ook Engels en Spaans. “In mijn vrije tijd ga ik bijvoorbeeld graag naar Kortrijk of Gent. En ik babbel dan het liefst met de inwoners in hun eigen taal, ik vind dat gewoon geweldig.”

IMG_20191031_201423 (2)

Vincent is, net als Christine, meertalig. Hij spreekt vloeiend Duits, Spaans en Engels. “Ik ben vanuit een grote interesse en vooral nieuwsgierigheid naar het Babbelcafé gekomen. Ik ben in september begonnen en ik ben vast van plan om te blijven komen. Ik voel me hier goed. Het is aangenaam en ik leer nieuwe mensen kennen.”

IMG_20191031_201546

Bart is Nederlander van geboorte. Hij volgde hoger onderwijs in Parijs en leerde daar zijn vrouw kennen, een Noord-Franse. “Ik heb er zo’n beetje hetzelfde verhaal meegemaakt als dat van de film The Spanish Hostel van Cedric Klapisch. Ik raakte helemaal in de ban van de eerste Erasmus-uitwisselingen. We zijn in een voorstad van Rijsel gaan wonen, waar ik werk voor het internationale bedrijf Vex. Dat biedt brandstofdistributie aan voor transportbedrijven en werknemers van bedrijven die veel met de wagen onderweg zijn.” Hij is in de groep zo’n beetje de ‘helpdesk’ bij de gesprekken: “Ik help de anderen vooruit, maar tegelijk heb ik er zelf ook veel aan. Ik krijg de kans om mijn taal te oefenen met leuke mensen. In de groep is gewoon iedereen welkom. Zelfs al heb je bij de start nog maar weinig basiskennis van het Nederlands: de discussies zijn heel laagdrempelig. Dat wil ik graag extra benadrukken!”

IMG_20191031_201423

Armand H. is docent/onderzoeker Nederlands als Vreemde Taal aan Université de Lille. Hij is de moderator van de groep. Zijn aanpak: “Er is maar één regel: tijdens de vergadering (die zowat anderhalf uur duurt) alleen maar Nederlands spreken! Ik heb altijd een notitieboekje bij en wanneer het echt nodig en nuttig is, schrijf ik het gezochte woord op een blaadje. De discussies zijn helemaal vrij en spontaan. Het gebeurt dat twee, drie mensen apart nog even verder discussiëren over een bepaald thema. De groep kan zich ook opsplitsen naargelang taalniveau, maar meestal doen we dat niet.”

IMG_20191031_202009

Tegen het eind van de sessie arriveert de zoon van Armand; ook hij neemt regelmatig deel aan het Babbelcafé. “En een van de andere deelnemers is een oud-student van mij. Ik zorg ervoor dat de sfeer in de groep gemoedelijk en hartelijk is. We vieren bijvoorbeeld samen Sinterklaas met een hapje en cadeautjes erbij.”

Armand is ook actief in de Métropole Europeénne de Lille in de vereniging Les amis du néerlandais, de initiatiefnemers van het Babbelcafé: “We organiseren activiteiten om de Nederlandse taal op een informele manier te introduceren en te promoten. Naast het Babbelcafé, waarvoor we elke donderdag in het centrum van Rijsel samenkomen, organiseren we ook culturele uitstapjes. Meer info en zowel lokale als internationale nieuwtjes over de Nederlandse taal vind je terug in onze blog (www.amisduneerlandais.org). Je kan ook intekenen op onze dagelijkse mailing L’Instant néerlandais du jour, met informatie over Nederlandstalige of tweetalige vacatures.”

Serge Gramtine

IMG_20191031_202229

Babbelcafé

  • Telkens op donderdag (behalve tijdens schoolvakanties) van 18u30 tot 20u00 in de Brasserie L’Empire, Place de Béthune 19, Lille (Métro République-Beaux-Arts, uitgang R. de Béthune).
  • Er wordt geen toegangsgeld gevraagd, je hoeft alleen één drankje te betalen in de brasserie waar het Babbelcafé te gast is.
  • Meer informatie: @lea.nederlands
%d blogueurs aiment cette page :