Welkom TV: “Drempels verlagen om de grens over te steken”

Elke maand een uitzending van een half uur over wat mensen kan boeien aan de andere kant van de grens. Dat is wat Welkom TV beoogt. “We willen drempels verlagen om de grens over te steken”, zegt Geert Gombeir. Samen met zijn Franse makkers van Flandres Télévision wil hij televisie maken die dicht op het…

Er hangt een fijne spanning in de lucht in patisserie Denys in Abele. Hier wordt gepionierd. De tv-makers kozen deze wel heel symbolische plek om hun initiatief te presenteren. Aan de ene kant van de straat bevindt zich Frankrijk, de andere kant is België.

IMG_1473

We trekken het midden van de straat op om een foto te nemen. “Dit illustreert het helemaal”, lacht de jonge Antoine De Buck, voorzitter van Flandres Télévision. Een foto met Geert (BE) aan de ene kant, Antoine (FR) aan de andere kant. En tussen hen in: de tweetalige Saskia Tartrat die de programma’s aan elkaar zal praten. Zij woont in Bailleul, waar ook het kantoor zich bevindt van Flandres TV. “Hoe het komt dat ik tweetalig ben? Niet moeilijk, mijn mama komt uit Rotterdam”, zegt ze. 

IMG_1476

Saskia is één van de vijftien medewerkers van de Noord-Franse lokale zender, die een grensgebied covert van Duinkerke tot de periferie van Lille. Tot nu hebben ze met Flandres TV al een aantal reportages gemaakt over de Belgische Westhoek, maar nu kunnen ze met Welkom helemaal voluit, met een Vlaamse partner die de streek kent. “Ja, ik wist al van heel wat plekken”, zegt Saskia, “Maar tegelijk heb ik geleerd dat er nog zoveel te ontdekken valt. Bij de research gingen we langs in Diksmuide. Ik kende die stad niet, wat een charmante stad. Watou was een andere verrassing. Ik kende wel het dorp, maar ik wist niet dat er jaarlijks een kunstenfestival plaatsvindt.”

IMG_1478

Die interesse om elkaar beter te leren kennen, dat is ook wat Geert Gombeir drijft. Deze guitige Westhoeker was jarenlang in het festival van Dranouter en hij heeft nu zijn eigen bedrijfje: Events Outside the Box. “Ik kende Flandres TV al van vroeger. We hebben nog gewerkt rond volkscafés. Fijne mensen om me te werken. Behalve de taal zijn er niet zoveel verschillen. Het wordt boeiend de komende tijd. Een maandelijkse uitzending maken is een hele opgave. We hebben veel ideeën. Ik ben blij dat ik kan buigen op hun know-how. We brengen onze interesses samen en proberen mensen te boeien voor wat leeft aan de andere kant van de grens.”

IMG_1481 (1)

De uitzendingen gaan over erfgoed, cultuur, toerisme, geschiedenis en mobiliteit. Elke laatste zondag van de maand wordt een nieuw filmpje uitgebracht van een half uur. Welkom TV blikt terug op de actualiteit van de afgelopen maand, heeft een kleine taalrubriek en presenteert een agenda. Voor de eerste uitzending gingen de reportagemakers langs in de school van Abele, waar heel wat Franse kinderen les volgen. 

IMG_1474

Flandres Télévision is al van 2013 aan de slag in het uiterste noorden van Frankrijk. “De klassieke media en in het bijzonder de grote zenders komen niet zo vaak in onze dorpen. Wij willen echt een nabij medium zijn, met aandacht voor wat leeft in de dorpen van de Franse Westhoek.” Die nabijheid legt de webtelevisie geen windeieren: ze hebben intussen een achterban van 20.000 mensen. “We merkten al een grote interesse voor het lokale leven in onze regio”, zegt Antoing, “We maken ons sterk dat die interesse er ook is voor de regio aan de andere kant van de grens. Dat zien we ook aan de ‘likes’ als we reportages over de grens maken. Ik hoor dat ook bij verenigingen, bij jongeren, bij heel wat mensen. De Franse en Belgische Westhoek is eigenlijk één gebied. Er is een taalverschil, dat wel. Maar het is hier landelijk, er is een gevoel van samenhorigheid. Dat willen wij nu verdiepen, door de mensen aan te zetten om eens op verkenning te gaan. Mijn droom voor de lange termijn is dat Flandres TV een duurzaam grensoverschrijdend initiatief wordt, dat we dit blijvend kunnen doen.” De toekomst zal dit uitwijzen. Die is alvast gegarandeerd voor de komende zestien maanden. Abonneren op Welkom kan via de Facebookpagina.

Bart Noels

Meer info

%d blogueurs aiment cette page :