Nathan scoort bij KV Kortrijk

Topsport is heel democratisch geworden. Maar wil je de beste kansen grijpen, dan moet je soms willen reizen. In deze reportage maak je kennis met een jonge voetballer uit Antoing in de buurt van Doornik. Hij pendelt frequent naar Kortrijk om er te voetballen. Wat motiveert hem? En waarom zet KV Kortrijk de deuren wijd open voor dit…

Nathan Artisien

  • 11 jaar
  • Woont in Antoing, België
  • Sterke punten: beruchte speler met een groot hart
  • Wat hij het leukst vindt aan zijn vrienden: hun bereidheid om met hem te spelen
  • Wat hij het meest haat: verliezen

Op weg naar de dagelijkse training

Nathan Artisien heeft voor KVK gekozen om er zijn opleiding als topsporter verder te zetten. Hij is letterlijk de grens overgestoken om zijn droom te volgen: leren voetballen op topniveau. Zo geeft hij zijn leven zin en maakt hij van zijn passie een van de drijvende krachten in zijn groeitraject. 

We ontmoeten hem op een woensdag in augustus bij hem thuis. Hij staat er klaar om samen met zijn vader en enkele andere, eveneens Franstalige, teamgenoten richting de sportfaciliteiten van de KVK Jeugdacademie in Kortrijk te vertrekken.

Sinds de start van het nieuwe seizoen eind juli is het vier dagen per week hetzelfde scenario: afspraak op de carpoolplaats van Orcq. Vandaag is het vertrek voorzien om 13u. Van links naar rechts: Nathan, Fabio, Luciano en Auxence.

Op het programma vandaag staan onder meer fysieke training met psychomotorische workshops onder begeleiding van een fysiotherapeut, lenigheidsoefeningen en lichte gewichtstraining. Voor deze wekelijkse sessie trainen de spelers van 12, 13 en 14 jaar samen. Nathan voegt eraan toe: « Gelukkig sluiten we onze training af met een toernooi van kleine wedstrijden onder ons. Zo kunnen we ons goed uitleven!” Nathan rijdt met me mee en beantwoordt ondertussen enkele van mijn vragen.

Sinds wanneer speel je in Kortrijk? Hoe ben je daar terechtgekomen?

Ik ben al vroeg begonnen met voetballen in Antoing, bij papa’s club. Ik speelde er met mijn vrienden, het was geweldig! Toen ik zeven was, vroegen de scouts van Royal Excel Moeskroen aan papa om bij hen te komen trainen. Ik vond het echt leuk en ik heb me bij hun club aangesloten. Ik ben er twee seizoenen gebleven. Ik heb er nieuwe vrienden gemaakt en de sfeer zat echt goed. Drie jaar geleden was het Kortrijk die me vroeg om in hun club te komen spelen. Papa liet de keuze aan mij over, ik kon moeilijk neen zeggen. Ik was er trots op dat ze mij eruit gekozen hadden. In Moeskroen trainde ik al vaak, maar het tempo in Kortrijk ligt nu nog hoger. Daar is het professioneler, ‘serieuzer’. De sfeer is er wel geweldig en het niveau is erg hoog. Het is echt wat ik wilde. Ik heb er veel nieuwe vrienden gemaakt, zelfs Nederlandstalige.

Lukt dat een beetje, met de Nederlandstaligen?

Absoluut! In het begin liep het een beetje moeilijk. Maar de trainers spraken ook Frans. Trouwens, ik was niet alleen, er waren ook nog andere Franstaligen. Al heel snel leerde ik de Vlamingen kennen. Ondertussen zijn ze mijn vrienden en dat helpt om meer en meer hun taal te leren spreken.

En nu spreek je vlot Nederlands?

Meestal niet, nee! Ik begrijp bijna alles, maar om echt zoals zij te spreken, dat is een stuk moeilijker. We praten met elkaar in beide talen en ze zijn echt sympathiek. Ook de trainers moedigen ons aan om te leren. Ze leggen het uit in het Nederlands en doen het enkel nog eens over in het Frans als je het niet begrepen hebt. En uiteraard helpen onze Nederlandstalige teamgenoten ons ook.

Volgend jaar ga ik naar het eerste jaar middelbaar. Ik heb ervoor gekozen om op internaat in Kortrijk te gaan en in het Nederlands te studeren.

Waarom heb je daarvoor gekozen?

Het maakt het makkelijker om elke dag te trainen, ook overdag. Ik kon evengoed gewoon elke dag op en af gaan. Maar ik wil zoveel mogelijk trainen. Een aantal van mijn vrienden hebben dezelfde keuze gemaakt, alleen gaan zij op internaat in Komen om er les in het Frans te kunnen volgen.

Waarom heb je daar ook niet voor gekozen?

Met enkele andere Franstalige teamgenoten, goede vrienden, wil ik graag Nederlands blijven leren. Ik denk dat dit belangrijk is om te kunnen slagen bij KV Kortrijk. En ik wil ook gewoon zoveel mogelijk nieuwe dingen leren. Ik kijk er al naar uit om mijn nieuwe school te verkennen. Morgen ga ik met mijn ouders naar het internaat en richt ik mijn kamer in, samen met mijn teamgenoten. Dat wordt geweldig!

Slagen in Kortrijk, wat betekent dat voor jou?

Het telkens beter doen en op een zo hoog mogelijk niveau spelen, misschien later zelfs in eerste klasse… en tegen geweldige ploegen spelen. Wat ik het liefste doe, zijn toernooien spelen zoals vorig seizoen. We hebben zelfs bij Inter Milan gespeeld. Ik werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Maar nu wil ik vooral gewoon genieten van het voetballen en bijleren. We zien wel wat er daarna gebeurt. En ik hou ervan om nieuwe vrienden te maken!


De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai is een echte meerwaarde voor de stad Kortrijk. De KVK kan zo rekenen op een wingebied van 3.500 km² met meer dan 2.100.000 inwoners, heel internationaal gericht en in het hart van Europa. De club kan uitpakken met kwaliteitsvolle infrastructuur en met haar Jeugdacademie om zo een leidende positie te verwerven in deze voetbalregio, net zoals trouwens hun ‘concurrenten’ Royal Excel Mouscron en LOSC Lille dit ambiëren.  


“It’s all about the player!”

De eerste keer dat ik Nathan naar KVK reed ging hij meteen het terrein op, op zoek naar zijn ploeggenoten, terwijl ik in de kantoren van de KVK Jeugdacademie werd verwelkomd door Jelle Schelstraete. Jelle is door Ceejee Consulting als jeugdmanager aangesteld om de hele organisatie van de KVK Jeugdacademie in goede banen te leiden. Hij is perfect tweetalig en geeft heel open antwoord op mijn vragen.

Wat is jullie belangrijkste missie?

Met de KVK Jeugdacademie willen we zoveel mogelijk jonge spelers via extra training laten doorstromen naar ons team van profvoetballers. We willen dit bereiken door te focussen op het verwerven van een goede dosis zelfkennis. De KVK Jeugdacademie wil een allround, stevige basisopleiding geven aan kinderen die op een duurzame manier willen voetballen. We beseffen dat dit enkel werkt als je kinderen/jongeren als de volwassenen van morgen ziet. We besteden dan ook bijzondere aandacht aan de algemene ontwikkeling van de persoonlijkheid van elke speler. De baseline bij ons logo spreekt voor zich: “it’s all about the player!”  

Een ambitieus project! Hoe wil u dat precies waarmaken?

Om het voetbal van de toekomst te kunnen spelen, wil de KVK Jeugdacademie jonge spelers een degelijke opleiding bieden. We zetten dan ook heel sterk in op het rekruteren van goede trainers. We willen ook een sfeer creëren waarin kinderen en jongeren zich thuis voelen, zodat ze graag komen trainen. Het spelplezier staat voorop in onze activiteiten.

Tegelijk hebben we aandacht voor het schooltraject van onze jongeren. We streven naar een globale visie op de persoonsontwikkeling en niet alleen op het gebied van sport, ook al is dat onze corebusiness.

Sinds enkele jaren werken we samen met scholen zodat jongeren makkelijker hun studies met voetbal kunnen combineren. We zouden daarin nog verder willen gaan, maar we moeten het stap voor stap bekijken en rekening houden ook met de middelen van onze partners. Jonge voetballers op topniveau hebben een zwaar dagprogramma. Naast hun lessen trainen ze bijna iedere avond, waardoor ze weinig tijd hebben om uit te rusten en te ontspannen. Veel van die jonge voetballers zijn in de weer van 6 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds. Samen met onze partners zoeken we naar pragmatische oplossingen om hun dagindeling zo ‘werkbaar’ mogelijk te maken.

Na jaren van samenwerking met Atheneum Pottelberg, waar de spelers twee keer per week twee uur extra training krijgen, gaat KV Kortrijk dit seizoen nog verder met andere partners. Ook Athena (GO) met de campussen Pottelberg, Heule en Drie Hofsteden, RHIZO, de Hotelschool, de Sportschool en Lyceum OLV Vlaanderen, en Saint Henri in Komen (Franstalig) nemen nu deel aan het project. Er is ook onderdak in een schoolinternaat beschikbaar.

Jullie verwelkomen ook veel Franstalige jongeren?

‘Veel’ is misschien wat veel gezegd… Van de pakweg vijftig U10-, U11- en U13-spelers die bijvoorbeeld vandaag aan het trainen zijn, is zowat één vijfde Franstalig. Bijna al onze trainers zijn tweetalig. We zetten in op het geleidelijke gebruik van het Nederlands. Waar nodig zorgen we voor een systematische vertaling, maar de trainers vragen eerst aan de Nederlandstalige spelers om hun Franstalige teamgenoten te helpen.

Denk niet dat dit eenrichtingsverkeer is. We moedigen onze Vlaamse spelers ook aan om Frans te spreken. Zo organiseren we een aantal keer per jaar uitwisselingen tussen Franstalige en Nederlandstalige gezinnen. De kinderen logeren afwisselend een paar dagen bij elkaar. Vier à vijfmaal per jaar organiseren we ook ontdekkingsactiviteiten, soms met de ouders erbij. Het ‘samen-leven’ krijgt bij ons voorrang. Een voetbalclub is meer dan business. Een voetbalclub heeft een belangrijke rol te spelen in de lokale gemeenschap en brengt mensen vanuit alle mogelijke achtergronden samen.

Is de keuze van jongeren voor Engels of Spaans als eerste vreemde taal op school geen drempel voor uw project?

Dat gevaar zit er misschien in, maar vandaag voelen we nog niet de impact van deze keuzes. Wij zijn ervan overtuigd dat het leren van de tweede landstaal een prioriteit zou moeten zijn op school.

Dankzij een recent initiatief raakten jullie ook gekend in Wallonië. Om welk initiatief ging het precies?

De KVK Techniekschool maakt deel uit van het KVK Evolution Center. Dit centrum ondersteunt in naam van de KVK Jeugdacademie het regionale voetbal, zowel clubs, coaches als spelers! Voor de spelers gebeurt dit tijdens de schoolvakanties maar ook tijdens het kampioenschap en op diverse plaatsen, zowel in regio Kortrijk als in Wallonië (voorlopig enkel in Monceau en Antoing). We willen dit initiatief nog uitbreiden naar andere gemeenten.

Met dit concept willen we extra opleidingsmogelijkheden bieden aan jongeren van U7 (°2013) tot en met U12 (°2008). Het is belangrijk dat spelers zich zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen ontwikkelen, binnen hun eigen club. De Techniekscholen kunnen daarbij helpen. Daarnaast is het een ideale gelegenheid voor spelers om kennis te maken met de KVK Ruimte & Ritme-methode – de rode draad van onze elitetraining in de KVK Jeugdacademie. Inschrijvers worden opgedeeld in verschillende groepen en trainen wekelijks gedurende een uurtje (of langer) onder begeleiding van trainers uit het netwerk van KVK, indoor of op een kunstgrasveld.


« In deze club willen we jonge spelers echt zien groeien en hun weg zien vinden. »

Coach Davy Vandromme werkt al vijf jaar als trainer bij de Jeugdacademie en is daarnaast infrastructuurcoördinator. Hij geeft ons zijn visie op de organisatie en zijn rol mee.

« We trainen onze spelers zo breed mogelijk », zegt Davy. « We proberen voor hen het verschil te maken, in de eerste plaats op het vlak van voetbal en dieet, maar eigenlijk ook veel ruimer dan dat. Op persoonlijk vlak geven we ze een mindset mee, maar die zij wel aanpassen aan hun eigen karakter. We zorgen er ook voor dat ze hun schoolwerk niet verwaarlozen. De sfeer zit goed en we werken zeer open en transparant. Een van de voordelen is dat je niet in een vakje wordt geduwd en dat je je eigen ideeën kunt uitdrukken. Zo kunnen we telkens nieuwe dingen aanreiken. Je ziet daarvan misschien niet onmiddellijk het resultaat, maar op lange termijn zien we dat onze aanpak vruchten afwerpt.” Op het eind van de rit doet Davy het voor de appreciatie van zowel de spelers als de ouders: « De mensen zijn vaak heel dankbaar voor de kansen die ze hier krijgen en daar haal ik veel voldoening uit », besluit hij. « Het werd me al snel duidelijk dat ik met jonge mensen wilde samenwerken. Je haalt daar veel meer voldoening uit. En in deze club willen we jonge spelers echt zien groeien en hun weg zien vinden. »

« Ik ben hier om talent naar boven te halen, maar het zijn uiteindelijk de jongeren zelf die aan zet zijn. »

Nathan komt me na de training halen zodat ik zijn POP- en PAP-sessie kan bijwonen. Dat is gewoon de naam van hun wekelijkse evaluatie met hun coach, Kevin Taveirne. Dit korte feedbackmoment is gebaseerd op observaties van Kevin in vijf domeinen: tactiek, techniek, lichamelijke en mentale ontwikkeling en lifestyle (voedings- en slaappatroon, sociaal leven,…). Kevin maakt een schriftelijk verslagje van hun sterktes en hun werkpunten, en geeft dit mee aan de jongeren om met hun ouders te bespreken. De evaluatie is vooral in het Frans, maar de schriftelijke feedback is in beide talen geschreven. Kevin voegt nog toe: « Ik ben hier om talent naar boven te halen, maar het zijn uiteindelijk de jongeren zelf die aan zet zijn. »

Deze ontmoetingen bevestigen dat wat Jelle me vertelde over de missie en visie van de Jeugdacademie ook effectief in de praktijk wordt toegepast. Kevin heeft met een goede pedagogische aanpak en veel luisterbereidheid Nathan feedback laten geven op de aangekaarte werkpunten. Bijzonder leerrijk!


Op bezoek in het internaat

‘s Anderendaags gaat Nathan op verkenning in het internaat samen met Ethan, Matthys en Fabio, die ook op internaat gaan. Kleine broer Maël was er ook bij.

Voor Nathan was de keuze snel gemaakt: op internaat gaan was essentieel om zijn sportopleiding in de best mogelijke omstandigheden te kunnen verderzetten en om tegelijk goede schoolresultaten te halen. Bij de overstap naar de middelbare school heeft hij op zijn twaalf jaar bewust zelf gekozen voor een Nederlandstalige opleiding en het internaat. Ook zijn vrienden maakten eenzelfde keuze, wat ‘top’ is, zoals hij zelf zegt.

Maar wat vinden zijn ouders van zijn keuze?

Mama Adeline: « We respecteren Nathans keuze. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij heel goed wat hij wil. We hebben er alle vertrouwen in, zijn vader en ik. Het onthaal in het internaat in Kortrijk was alvast geweldig. Davy Vandromme, die ons begeleidde, gaf ons het programma voor de eerste weken mee. Daarin wordt prioriteit gegeven aan de integratie van de kinderen in hun nieuwe leefwereld: school en internaat. De club zelf heeft een opvoeder aangesteld, Kurt, of een ‘studentencoach’, zoals hij zichzelf noemt. Hij houdt toezicht op het huiswerk. De kinderen zijn dus zeer goed omringd als het op studeren aankomt. Papa Steve gaat verder: « Ik blijf er kalm bij en ben trots op mijn zoon. Maar ik wil vooral dat hij zich goed voelt. En zoals ik hem bezig zie, is dat alvast geen probleem.”

« Het was natuurlijk niet altijd makkelijk », vult Adeline aan. « Ik herinner me de vele uitstapjes naar Moeskroen met zijn kleine broertje, in slaap gevallen in de auto op de parking. Maar al die inspanningen worden beloond. Zo is het bijvoorbeeld dan wel zijn keuze om les te volgen in het Nederlands en op internaat te gaan. Maar als dat dan toch moest gebeuren, is het nu het ideale moment, bij de overstap van het lager naar het secundair onderwijs. En of hij nu al dan niet een voetbalcarrière uitbouwt: de kennis van het Nederlands is sowieso een bonus.”

Laat ons hopen dat er nog veel andere jongeren zoals Nathan erin slagen om hun passie voor sport te kunnen uitleven en evenwichtig te kunnen groeien, weg van hun thuisomgeving. Dat ze maar verkennen, groeien en leren van de heel diverse ontmoetingen en de andere culturen en de vreemde taal die ze leren. Topsport vergt heel wat offers en inspanningen, zoals al op jonge leeftijd uit de thuisomgeving wegtrekken. Tegelijk leren jongeren zo al heel snel om zelfstandig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en open in het leven te staan.

De Franstalige spelers verzamelen zich voor hun oorlogskreet: FORZA FORZA KVK!

50.56727293.4513915

En savoir plus sur Francobelge.news

Abonnez-vous pour poursuivre la lecture et avoir accès à l’ensemble des archives.

Continue reading

Quitter la version mobile