Lasemo: het meest duurzame festival

Lasemo is een festival dat alle zintuigen aanspreekt. Geluid dat komt van verschillende podia en van artiesten als Charlie Winston, Stef Kamil Carlens, les Négresses Vertes. Kleur gebracht door la Cie des Plumés, de Jungle Five of Bapo le claxonneur. Je zal watertanden door de geuren van de Karavaan van smaken of de smaken vanop…

IMG_4395

Een vriendenclub en sterke waarden

Alles begon in 2008 met een groep studenten met roots in duurzame ontwikkeling, enkel gewapend met hun enthousiasme. “In die tijd stond de notie duurzaamheid nog voor ontbering en schaarste. Evenementen waren plekken van verspilling, vervuiling, een catastrofe voor het milieu”, vertelt Samuel Chappel, één van de stichters van Lasemo en vandaag directeur van de organisatie. “We wilden tonen dat het mogelijk is om op een andere manier te feesten en om duurzame ontwikkeling te verbinden met drie fundamentele thema’s: sociaal, ecologisch en economisch. En om te vieren zonder een een belerend vingertje.”

Aan de pijlers van de duurzame ontwikkeling voegden zijn kameraden nog de intergenerationele ontmoeting toe, in een positieve en feestelijke sfeer. Cultuur verbindt mensen en hun toekomst, duurzaamheid en participatie.

IMG_4283

Van Hotton naar Enghien: een zaadje wordt een plant

Wist u dat Lasemo ‘graantje’ betekent in het Esperanto? De eerste kiem wordt gelegd met een festival in Hotton in de provincie Luxemburg, met 4500 festivalgangers. De reputatie groeit en het originele festival trekt drie jaar later al 20.000 bezoekers. In 2013 wordt de locatie te krap en trekt het festival naar het bijzondere kader van het Park van Enghien, waar het blijft groeien en het over de jaren quasi verdubbelt.

Het festival mikt meer en meer op beleving. Het publiek komt terecht in verschillende sferen, verspreid over de vier hoeken van het park. Er zijn Belgische en internationale muziekacts, maar ook andere kunsten: circus, straattheater, cabaret en verhalen. 

Lasemo gebruikt al heel lange tijd herbruikbare bekers, droogtoiletten, zet al van in het begin in op het vermijden en selectief inzamelen van afval, zachte mobiliteit en duurzame voeding.

IMG_4257

Twee bijzondere labels erkennen het festival

“Wij hebben als enige in België twee labels gehaald als festival: het ISO 20121 label, gemaakt in het kader van de Olympische Spelen van Londen, die het beheer van het festival waardeert: bij elke stap in de organisatie van het festival stellen we ons de vraag of wat we doen bijdraagt aan duurzame ontwikkeling”, legt Samuel uit, “Het tweede label is de Green Key, eerder bedoeld voor toeristische plekken, maar als festival waren we de eerste om het te halen, vanaf volgend jaar kunnen ook andere festivals aanspraak maken op het label. De Green Key is complementair met het andere label want het beloont de concrete praktijk op het terrein. Dat betekent dus dat we de juiste vragen stellen (ISO 20121) en dat we de juiste antwoorden geven (Green Key).”

Sam_paysage

Uit Frankrijk en Vlaanderen

“We hebben een publiek dat zich wil verplaatsen, dat is een van de grote troeven van Lasemo. Ze komen uit Wallonie picarde, Brussel, Luik, Namen en de regio Rijsel, met een toenemend aantal Fransen, waar we heel leuke feedback van krijgen. Ze waarderen de typisch Belgische festivalsfeer. We hebben ook Vlaamse bezoekers, ondanks de magere communicatie naar deze regio. We willen hen onthalen in hun taal en op dat punt hebben we nog werk aan de winkel”, zegt Samuel Chappel.

De programmatoren zetten lokale en internationale Belgische en Franse acts in de kijker. In 2015 ging het om Bénabar, Cali en Arno. In 2016 traden Tryo, Mickey 3D en Mustii op. In 2017 Daan, Hooverphonic, Fatals Picards, Bali Murphy en vorig jaar nog Ozark Henry, Cœur de Pirate en Typh Barrow. Stuk voor stuk genereuze artiesten.

IMG_4398

De nieuwigheden van 2019

“Dit jaar maken we een nieuwe plek: de bib met boeken gewijd aan het verminderen van afval of duurzame voeding, maar ook met acht lezingen met inspirerende sprekers. Béa Johnson, stichter van Zero Waste, Sang Hoon Degeimbre, de sterrenchef van “l’Air du Temps” die praat over duurzame gastronomie, een architect en scenarioschrijver van een strip die het hebben over de plantaardige stad, Vincent Flibustier, de stichter van de parodiesite Nord Presse die uitlegt wat fake news is, en het jonge koppel Delphine Casimir en Quentin Carbonnelle die een nieuwe levensstijl opzochten door een jaar te werken op bioboerderijen in Canada”, vertelt Samuel Chappel enthousiast. 

IMG_4397

Lasemo, visionair?

Vandaag is ‘duurzame ontwikkeling’ stilaan mainstream geworden, iedereen gebruikt deze woorden. Maar elf jaar geleden toen het festival ontstond was dit nog lang niet het geval.

“Vandaag is het deel van onze tijd, maar in 2008 keek men ons met grote ogen aan als we voorstelden herbruikbare bekers te gebruiken. Vandaag is dit gemeengoed geworden en dat is geweldig. Het heeft tijd nodig, maar we komen er wel. Idem voor droogtoiletten, mobiliteit en catering. Toen we van start gingen met foodtrucks verklaarde men ons voor gek. Mensen zouden frieten en burgers willen en daar hebben we op geantwoord dat we kwaliteit wilden brengen, lokaal voedsel gemaakt door ambachtslui. Lasemo was inderdaad voor een heel aantal zaken pionier, en is het vandaag ook nog. Maar ons doel is niet om op een duurzaam eiland te zitten, ons doel is om de dingen te veranderen, om het publiek te helpen bij die gedragsverandering en de evenementensector te inspireren. We hebben de indruk dat we onze job goed doen, ook al ligt er nog heel wat werk op de plank”, besluit de bescheiden festivaldirecteur Samuel Chappel met een grote glimlach. 

Zegt men niet dat de visionairen meer bezig zijn met de toekomst van anderen dan met die van zichzelf? Lasemo draagt radicaal bij tot positieve verandering.

Aniko Ozorai 

Lasemo 

%d blogueurs aiment cette page :