Transforum: “Wij zijn de fanclub van de grensoverschrijdende samenwerking.”

Het middenveld bijeenbrengen en mensen inspireren met boeiende ontmoetingen. Dat is de missie van Transforum, een vzw voor Vlamingen die over de grens van het zuiden van West-Vlaanderen willen kijken. “We willen mensen samenbrengen die belangstelling hebben voor de andere regio’s in onze grensstreek”, zegt voorzitter Robrecht – Bob – Bauwens. Wij gingen mee op…

De Pottelberg in Kortrijk, op een vrijdagmiddag. Bij een bus met belettering van KV Kortrijk verzamelt een bont gezelschap. Met een twintigtal zijn we, jong en oud, mannen en vrouwen. Maar met een gedeelde passie: de grensstreek. Vandaag bezoekt Transforum een technologiecentrum en een tentoonstelling. Coördinator Emmely Boudry checkt de namen van de deelnemers en na een hartelijke welkom zijn we ‘en route’.

IMG_0743

De eerste halte is Euratechnologies, een reusachtig centrum voor digitale technologie en start-ups, sedert 2009 gevestigd in de voormalige Usine Le Blanc Lafont, vlakbij het centrum van Lille. Hier bouwen meer dan 300 bedrijfjes aan digitale oplossingen. “Dat was toch een straffe keuze om dit hier te doen, om dit project überhaupt te doen”, klinkt het na de rondleiding. Inderdaad: een oude fabriek in een vergeten hoek van Lille omturnen tot een technologiecampus, bovendien op de rand van een wijk waar mensen leven in precaire omstandigheden.

IMG_0736

De voorbije tien jaar is Euratechnologies gegroeid tot een kleine wijk in de stad. Initiatieven met de buurt proberen dit succes ook te vertalen naar de omwonenden. Vanop het dak turen we met de bezoekers van Transforum over Lille, kilometers ver kunnen we kijken. “Dat is het leuke aan Transforum. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen én je hoort het achtergrondverhaal van de mensen ter plekke.”

IMG_0723

“Wij zijn er voor de mensen die belangstelling hebben voor de grensregio”, zegt Bob Bauwens wat later in de bus, “Er is zoveel te zien en te beleven aan de andere kant. Daarvan proberen we de mensen te overtuigen.” Transforum focuste in haar beginjaren aanvankelijk op de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, maar heeft haar werkingsgebied intussen verbreed tot de hele grenszone in het zuiden van West-Vlaanderen, tot in De Panne. “We moéten breed gaan”, zegt Bob, “Dat is nodig. Wij zijn de fanclub van de grensoverschrijdende samenwerking. Wij willen mobiliseren, en dat doe je met een gedacht.”

IMG_0747

Intussen zijn we aangekomen in Villeneuve-d’Ascq waar we de retrospectieve bezoeken van Alberto Giacometti. Meer dan 150 kunstwerken van deze bijzondere beeldend kunstenaar zijn tijdelijk verzameld in het museum voor hedendaagse kunst. Je krijgt een prachtig overzicht en je ziet de geleidelijke evolutie van de kunstenaar in zijn zoektocht om de essentie te brengen: wat rest zijn de iconische smalle beelden. “Mooi. En bijzonder”, klinkt het als we na het bezoek een glas drinken.

IMG_0754

Voorzitter Bob is tevreden over de twee bezoeken. Hij pendelt tussen mensen, brengt hen in gesprek met elkaar. “Dit is Transforum. Uw hoofd opheffen en rondkijken.” Op de terugweg hebben we het nog over de rol van Transforum in de Eurometropool. Want behalve een vereniging is Transforum ook een spreekbuis voor het middenveld van de grensregio: ondernemingen, geëngageerde burgers, verenigingen. “Die taak nemen we ook op. Wij laten onze stem horen via het Forum. Daar zetelen 20 mensen namens Transforum, 20 namens onze Waalse partnervereniging en nog eens 40 namens het Franse middenveld. Het is niet de bedoeling dat we daar een positie innemen namens onze regio, wél dat we namens het verzamelde grensoverschrijdende middenveld onze mening laten horen over wat belangrijk is in onze grensstreek.” Zo voert Transforum binnenkort een discussie over een ontwikkelingsplan van de regio Lille. Weliswaar gekoppeld aan een bezoek en een glaasje. Inhoud en ambiance die samengaan, ideaal voor een fanclub.

Bart Noels

PS : Eurometropolis News kreeg een paar jaar geleden onderdak bij Transforum. Als vrijwilligersinitiatief waren we op zoek naar een vzw die ons onderdak wou geven. We zochten een vzw die dezelfde open geest, zin voor samenwerking en goesting in de grensstreek heeft als Eurometropolis News. We zijn goed terecht gekomen. Transforum heeft ons met open armen ontvangen, waarvoor grote dank.

IMG_0725
%d blogueurs aiment cette page :