Slow Food: “lekker, schoon en eerlijk”

Ken je Slow Food? Deze eco-gastronomische beweging werd in 1989 opgericht door Carlo Petrini, een Italiaanse epicurist die geschokt was door de komst van een fastfoodrestaurant op een marktplein in Rome. Voor deze Don Quichot van de smaak mogen lokale tradities en culinair erfgoed niet verdwijnen. Vandaag verenigt de Slow Food-beweging meer dan 100.000 leden…

Kippenparadijs

In ‘Cense du Paradis’ zijn de leghennen gelukkig: ‘s morgens om 10 uur kunnen ze in het frisse gras lopen, dankzij een systeem met automatische poortjes, aangedreven door zonnepanelen. Hun eieren leggen ze in een nest van stro. Bij Luc en Justine Hoyois is er geen sprake van industriële kweek met pluimvee opgesloten in kleine kooien zonder daglicht, zonder aarde waarin ze kunnen pikken.

IMG_1395 (1)

Cense du Paradis maakt sinds kort deel uit van Convivium.  We hebben er een afspraak met Sabine Storme. Het is dankzij Sabine dat 14 jaar geleden het Slow Food-avontuur begon in Les Saveurs de Silly: “We willen de consument dichter bij de producent brengen door de mensen mee te laten denken over voedselkwaliteit en -keuzes. Zoiets kan op een schaal als deze,”  vertelt deze sprankelende blonde wervelwind.

We kwamen op het idee toen we zusterstad werden met San Miniato, een”Citta Slow” in Italië. Sinds 2005 zijn we een non-profit organisatie van vrijwilligers die het concept “Slow Food” ontwikkelen. En ook al hebben we publieke en private partners, het blijft een burgerbeweging”, legt Sabine Storme uit.

IMG_1315

Sneeuwbaleffect

“We konden meteen steunen op een netwerk van kwaliteitsproducenten die al sterk aanwezig waren hier in Silly. Scholen sloten zich bij ons aan. We legden schooltuinen aan en werkten aan bewustwording over gezonde tussendoortjes. We bereiken honderden kinderen, maar ook leraren, ouders en grootouders. De moestuinen in de zeven gemeentelijke scholen zijn immers intergenerationeel. Het cultureel centrum geeft kookcursussen en legde zich toe op het thema “zero waste”. Zo ontstond een nieuwe dynamiek. Elk jaar organiseren we een wandeling van de smaak op 1 mei en een Slow Food Week in september die eindigt met een markt van lokale producten. We hebben meer en meer evenementen waarop we ons aanbod kunnen tonen. Op 6 juli bijvoorbeeld passeert de Tour de France in Silly,” zegt Sabine Storme.

IMG_1399

Meer en meer producenten  

De werking groeide zelfs tot buiten de grenzen van de gemeente:  een deel van Cense du Paradis ligt in de gemeente Brugelette. Luc Hoyois is boer sinds 2013 en diversifieert zijn aanbod. Dit moet zijn vrouw Justine, een leerkracht, op termijn toelaten om voltijds op de boerderij te kunnen komen werken.

“In augustus 2018 zijn we gestart met de mobiele pluimveestallen. Een boer uit Sprimont was al eerder gestart met dit avontuur.  We zijn het concept gaan bekijken en we waren meteen overtuigd. In december volgde, door de grote vraag, een tweede kippenhok. Elk kippenhok is groot genoeg voor 250 kippen. Omdat we de hokken steeds verplaatsen, hebben de kippen wekelijks nieuw gras. Dat merk je aan de donkergele kleur van de dooier.  De investering in mobiele units betekent het dubbele van de investering in een gebouw, maar ze is het waard,” zegt Luc Hoyois.

“Wij verkopen een deel van onze productie op de boerderij. De klant komt langs, bedient zich en laat het bedrag van zijn aankopen achter, een systeem gebaseerd op vertrouwen” lacht Luc “Een ander deel wordt verkocht in bulkwinkels zoals ‘Dépôt Vrac’ in Bassilly, lokale winkels en kleine supermarkten zoals de Proxy van Silly en restaurants in de regio.  We zijn trots om ons product in een top-of-the-range gerecht te zien.”

Voor zijn vrouw Justine leek het vanzelfsprekend om zich aan te sluiten bij de Slow Food-beweging. Die kende ze goed als inwoner van Silly en omdat haar ouders mee werken. “Wij bieden een ei van een hogere kwaliteit dan in de supermarkten. Het is een basisproduct dat van voorgerecht tot dessert wordt gebruikt en voor iedereen toegankelijk is. Het zet ook de lokale producenten in de kijker.” Luc voegt eraan toe: “We hebben zo contacten met andere producenten en boeren. Sommigen willen een winkel op de boerderij starten en willen er onze eieren verkopen”.

IMG_1416

Een idee dat Sabine Storme bevalt: “Het is inderdaad zo dat Silly’s Slow Food uitdeint tot in naburige gemeenten. . Brugelette wil graag haar eigen Convivium hebben. We gaan tot Soignies, Lens, Lombise, Lombise, Enghien… een gebied van zo’n dertig kilometer doorsnede met meer dan 40 producenten die in verschillende domeinen actief zijn. Er zijn de bieren van de Brasserie de Silly maar ook van microbrouwerijen zoals ‘La Trompeuse’ van Bois de Lessines of ‘La Brute’ van Ollignies. Naast de vruchtenwijnen van de Marais zijn er vruchtensappen die de frisdranken van multinationals moeten vervangen. We bieden ook zuivelproducten aan: we hebben 5 koeien- of geitenkazen, melk, yoghurt, ijs … Lokale slagers komen tot hun recht, zoals de Guissa slagerij in Bassilly die bijvoorbeeld Blonde d’Aquitaine of Blanche Ferme aanbiedt en Charolais verkoopt. De producenten moeten werken in een geest van kwaliteit en duurzaamheid.

Goed voor de smaak, schoon voor het milieu en een eerlijke verloning van de lokale producent: dit is de slogan van Carlo Pertini en het zijn meteen ook de drie missies van Slow Food. Silly past dit nauwgezet toe.  De bewustwording van de impact van onze levensstijl op de planeet groeit en mobiliseert steeds meer burgers. Sinds 2005 zetten de bewoners van “Les Saveurs de Silly” zich in voor een duurzamere levenskwaliteit. Al veertien jaar…

Aniko Ozorai

lessaveursdesilly.be

La Cense du Paradis, Rue de Silly, 40, 7940 Brugelette, 0474 79 59 24

IMG_1405
%d blogueurs aiment cette page :