The Pit’s: 30 jaar grenzeloze muziek

Vanavond hebben Seattle, Nantes, Lille, Tournai en Kortrijk één iets gemeen: The Pit’s, een jeugdhuis in een rustige hoek van Kortrijk dat in december 30 kaarsjes mag uitblazen. Een muziekhol, een kleine concertclub die tal van groepen ontvangt. Vanavond staan drie hardcore groepen op de affiche: Reginal Justice uit Seattle, Harm Done uit Nantes en…

DIY

In de backstage kruisen we Sancho, die achter het fornuis staat. Hij woont in Doornik en organiseert deze avond. “The Pit’s maakt zich klaar om de groepen te ontvangen die ik vanavond heb uitgenodigd”, zegt hij, “Hier krijg ik echt vrijheid om dit soort evenement te organiseren.”

IMG_4981

Claudia Lippo en Sebastien Dessauvage zijn beiden dertigers en afkomstig van Kortrijk. Ze komen er bij zitten. “Ik was zeventien toen ik voor het eerst in The Pit’s kwam”, herinnert Claudia zich, “Er stond een Japanse groep op het podium.” Van kijker werd Claudia vrijwilliger en vandaag beheert ze samen met haar lief Sebastien The Pit’s. Al vijf jaar steken ze er hun tijd in om ervoor te zorgen dat The Pit’s the place to be blijft in de punk- en hardcore scène. “We werken beiden onbezoldigd. Naast Sebastien en mezelf is er een harde kern van een tiental vrijwilligers en een wisselende groep van een tweehonderdtal mensen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. De essentie van The Pit’s is vrijwilligerswerk en participatie. Iedereen die wil mag mee concerten organiseren, helpen aan de bar of zelfs een poëzieavond programmeren. Zo bouwen we The Pit’s uit”, zegt Claudia. De stad Kortrijk ondersteunt de werking van het jeugdhuis met een huursubsidie.

IMG_4979

Een pintje s’il vous plaît

Vanavond staat Jeanne achter de bar, een vertrouwd gezicht in The Pit’s en vaak ook medeorganisator van evenementen. Ze komt van Lille om de mensen te bedienen. Praten in The Pit’s is een cocktail van Frans, Nederlands en Engels. Op mijn vraag hoe het komt dat The Pit’s zo een mengeling van talen en nationaliteiten is, antwoordt Sebastien dat dat heel natuurlijk is ontstaan. “Bij ons staat muziek voorop. Ons publiek volgt de muziek zonder zich iets aan te trekken van grenzen. Onze organisatie wil open en vrij zijn. Als onze bezoekers Frans praten, dan doen we de moeite om te antwoorden in het Frans. En omgekeerd. Voor ons is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in The Pit’s. We zijn apolitiek en voelen ons verenigd door muziek. Bovendien is dit soort concerten gemakkelijker te organiseren in Kortrijk dan in Lille in Frankrijk, waar de zalen meer commercieel worden uitgebaat. The Pit’s bevindt zich ook ideaal op de route tussen Parijs en Berlijn en Amsterdam, dus voor ons het gemakkelijk om een groep te boeken die tourt. Dat verklaart ook waarom zoveel van onze concerten plaatsvinden op een zondag of een maandagavond.”

IMG_4983

30 jaar

Van T-Model Ford tot The Mummies, van Deus tot Dead Moon, het kleine jeugdhuis heeft al 3000 groepen op de teller staan sedert haar opstart. De vervallen muren getuigen van deze decennia, met duizenden berichten achtergelaten door de vele bands die hier speelden. Op de Facebook wall worden bezoekers uitgenodigd om een bericht te schrijven over wat hen inspireerde in The Pit’s in de afgelopen dertig jaar. “We vieren dertig jaar The Pit’s in december”, zeggen Claudia en Sebastien, “We hopen dat The Pit’s kan blijven voortbestaan als markante plek in het muzieklandschap. Daarom moeten we met onze groep jonge mensen blijven aanspreken, investeren in het gebouw, mensen enthousiasmeren, vrijwilligers, organisatoren en bands. We moeten onze open atmosfeer behouden en vooral: ons laten leiden door de muziek, los van alle grenzen.”

Wij wensen The Pit’s met haar volledige équipe alvast een geweldige verjaardag!

Facebook

Marie-Hélène Willems

%d blogueurs aiment cette page :