Jongeren krijgen forum op Pecha Kucha Night met pit

Het concept van een Pecha Kucha Night in Doornik is eenvoudig maar effectief. 20 beelden na elkaar, 20 seconden per beeld. Je kan de snelheid van de presentatie niet aanpassen. De presentaties zijn beeldend, beknopt en to the point. Wij waren te gast op één van deze avonden van CHOQ, een organisatie die ondernemerschap, leren…

De Quai Saint-Brice. Hartje Doornik. We wandelen op de brug over op de Schelde en worden gelokt door de vlaggen van CHOQ. Dit is ‘the place to be’ vanavond: een oud pand dat een nieuw leven krijgt. De eerste Pecha Kucha presentatie wordt meteen door de huidige eigenaars gebracht: ‘Les Locos donnent de la voix’, een collectief dat leven wil brengen op verwaarloosde plekken. “De eigenaar is tevreden dat dit pand niet meer wordt gekraakt”, zeggen Gouan Chajia en Nathalie Quievreux. Hier aan de Quai Saint-Brice willen ze ruimte geven aan kunstenaars, co-workers,… “Een incubator zijn voor ideeën”, klinkt het ambitieus.

IMG_5479

En laat net dat ook de missie zijn van CHOQ. Deze organisatie is gegroeid uit de kamer van koophandel maar leidt al jaren een autonoom bestaan, op het kruispunt van economie, onderwijs en innovatie. “We focussen op sociaal-economische thema’s. Maar we ontwikkelen daarbinnen heel wat verschillende projecten en formats”, zegt een enthousiaste directeur André De Graeve. “Ons grootste project is Tilt, waarbij we lagere schoolkinderen op een fijne wijze in contact brengen met industrie. Maar we organiseren evengoed ook deze Pecha Kucha-avonden.” André drukt me een glas ‘La Rose des vents’ in mijn handen en rept zich naar een andere gast. “Je hoort later in de presentaties nog over dit bier”, zegt hij me nog met een glimlach.

IMG_5352

Joert

Het tempo van de presentaties ligt hoog. De aandacht bij het zestigtal aanwezigen is compleet. “Roulez jeunesse” is het thema van de avond, enkel projecten door jongeren komen aan bod. Zoals dat van Anthony Mulligan die joerts maakt, ronde Mongoolse tenten. Hij trok naar Zuid-Frankrijk om het vak te leren en bouwt er nu her en der in Wallonië. “We moeten oplossingen vinden voor het gebrek aan woongelegenheden”, zegt hij bevlogen.

IMG_5359

Al even enthousiast zijn Emma Winberg, Berenice Vanneste en Florence Devos die samen La Bistrothèque hebben gesticht: een reeks rondreizende socio-culturele workshops op verschillende plekken in Doornik, waarbij deelnemers de agenda bepalen. “Mensen die hun passie willen uittesten kunnen bij ons terecht. We willen ook een divers publiek bereiken. Het geeft ons een rijke ervaring, we hebben op deze manier al zoveel mensen leren kennen.” De ateliers gaan van tekenen tot maquilleren tot objecten maken.

IMG_5334

Passie

Bastien Gadenne en Dylan Delrue brengen een technische presentatie. Ze maakten een modulair systeem van containers waarmee ze woon- en andere constructies bouwen. Het gaat nog om prototypes, maar de ambitie is er. Iets verder staan Stephane Renard en Arnaud Rasson die een schuur van een boerderij in Pottes verbouwden tot brouwerij. Hun productie is te proeven op deze Pecha Kucha Night. “Bier, dat is een passie”, klinkt het terwijl ze hun project voorstellen. Ik nip van mijn glas en proef hun passie. “Alle ingrediënten komen uit de grensregio. We distribueren enkel lokaal. En we gebruiken geen grote machines.”

IMG_5308

In de pauze raak ik aan de praat met een man uit Doornik. “Goed dat die jonge mensen er zijn. We hebben dit nodig in Doornik”, vertelt hij me. Zoals andere plekken in de grensregio moet ook Doornik het hebben van een dynamisch KMO-weefsel. “Mensen die initiatief nemen en iets opstarten, dat moet ons als streek vooruit helpen.” Miss Hibernetica doet dit. Ze maakt kleren uit gerecupereerd materiaal. “Het is wel niet eenvoudig om mijn unieke stukken verdeeld te krijgen”, zegt ze, “Maar ik doe voort.” Net zoals Remy Desobry die pas gestart is met zijn bedrijfje ‘Getprinted’ waarbij hij met zijn 3D-printer kleine oplages objecten maakt. “We maken wat we willen, enkel de verbeelding beperkt ons”, zegt hij.

Rémy Vangenechten wil meer Walen de fiets op. Met zijn ateliers in Ath en Doornik en andere punten in Wallonië wil hij fietsen comfortabel en zo aantrekkelijk maken. Kevin Hyde sluit de rij sprekers af. Hij bouwde met Pinkroaw een audiovisuele studio. “We willen vooral veel samenwerken”, zegt hij, “We kunnen nog zoveel talent valoriseren dat onmiddellijk hier in de buurt en de stad te vinden is.”

IMG_5338

Forum geven

Dat is precies wat deze Pecha Kucha presenteert: jong talent, projecten uit de regio. “Wat vond je ervan?”, vraagt André De Graeve op het eind van de avond. “Inspirerend”, zeg ik. “En ook wel knap hoe jullie ongebonden een open forum geven aan deze initiatieven, zonder veel formaliteit én je kan komen kijken zonder tot een club te moeten behoren.”

Dit soort plekken en ruimtes en formats, dat heeft een regio nodig om uit te wisselen, om te delen. Ik proef nog een ander bier van de brouwerij van Pottes en wandel opnieuw de brug over de Schelde over. De Pecha Kucha Night in Doornik: een geweldige avond.

Tekst: Bart Noels

Foto’s: Lukas Noels

Laisser un commentaire

%d blogueurs aiment cette page :