Studenten toerisme werken samen over de grenzen

“Ik ben echt wel tevreden. Het was geen eenvoudige taak die we kregen, maar we hebben er toch een mooi resultaat uit gekregen. We zijn tevreden.” Glunderend kijken de studentes die de toeristische route “Sweet Memories” hebben gemaakt naar hun prijs: een set Fnac-bonnen. “Oei, zullen ze dat aanvaarden aan de andere kant van de…

Taal als uitdaging

De groep van “Sweet Memories” was één van de twintig groepen hogeschoolstudenten die een paar weken geleden als taak kregen om een route uit te stippelen, met de herdenking van WOI als leidraad. Het moest bovendien een toeristische route zijn die haalbaar én betaalbaar was. “Voor ons vormde dit project een extra uitdaging”, zeggen de studenten toerisme van de West-Vlaamse toeristische hogeschool Howest, “De voertaal was Frans, tijdens het volledige project. We moesten ons dus op de inhoud concentreren én tegelijk in discussie gaan met onze medestudenten van Frankrijk en Wallonië.” Voor de Howest-studenten was het project een deel van het vak Frans.

“Ik heb gezweet”

“Ik heb gezweet”, zegt een Vlaamse student. Zijn taaldocente beaamt: “Het niveau van het Frans van onze studenten is de voorbije jaren niet gestegen. Vandaar dat het zo mooi is te zien wat onze groepen hier presteren. Nu ja, ze beseffen ook wel dat als ze in hun vak succes willen boeken, dat je er niet alleen maar raakt met louter Engels.”

Ook voor Waalse en Franse studenten is taalkennis een aandachtspunt. “Het blijft een uitdaging”, bevestigen docenten van het Rijselse Gaston Berger en de HEH, de Haute Ecole de Hainaut. “Door dit project willen we onze studenten laten zien hoe samenwerken heel eenvoudig kan.” En dat hebben de twintig groepen de afgelopen weken bewezen.

Herdenkingstoerisme met gevoel

In het Rijselse Gaston Berger, een megaschool in Rijsel, konden de studenten hun werk voorstellen. Ze waren eerder al samen de slag geweest in de drie regio’s. Verkleed, met rekwisieten, powerpoints met geluid en vooral ook met veel enthousiasme presenteren ze hun toeristische routes. “Het is nu de derde keer dat we dit doen”, zegt Serge Gramtine, die samen met collega’s Lieve Daniels en Jeanne Delattre het samenwerkingsprogramma bouwen. “En het blijft een plezier om te doen.”

De toeristische route “Sweet memories, los lovers, wedding promises”, brengt ons langs Ieper, Boeschèpe en Lille. Twee dagen lang wordt de bezoeker ondergedompeld in het romantische leven van een koppel, op zoek naar hun voorvaderen. Er zijn geen legerkostuums of granaten te vinden bij het concept van deze groep, geen patriottische retoriek en legermusea. Ze presenteren wel een elegante en emotionele tour die de deelnemer sterk laat inleven. Dit is waar herdenkingstoerisme uiteindelijk wél om draait.

“We kenden de andere kant van de grens niet zo goed”, zeggen studenten, “Ja, eens om te gaan shoppen, maar meer niet. Het is net door deze opdracht dat we ons hebben moeten verdiepen over wat er te zien en te beleven is in de Eurometropool. En we zijn aangenaam verrast.”

Doos van een aap?

“We hebben ons bijzonder geamuseerd in het voortraject”, zeggen Inês Mendes en Romain Maurer van het agentschap van de Eurometropool. “We hebben de studenten kennis laten maken met het gebied van de Eurometropool. Niet met een klassieke presentatie, maar via een spel, een soort quiz. Dat werkte bijzonder goed. En het was leuk om doen.” Het agentschap ondersteunt Cap InnovAction en ziet het als een investering in jong talent.

Het enthousiasme zindert nog door bij de presentaties en prijsuitreiking, afgelopen 15 december. Wij leerden alvast dat je kan slapen in een ‘roulotte’ in Wambrechies, dat je Armentières kan bezoeken met een koets, dat je loopgraven kan bezoeken in Ploegsteert, dat Ieper een prachtig oorlogsmuseum heeft en Poperinge het Talbot House. En dat een ‘boîte de singe’ geen doos met een aap is, maar een legermaaltijd van een soldaat.

Tekst: Bart Noels – Eurometropolis News

Reportage tot stand gekomen in samenwerking met het Agentschap van de Eurometropool Lille – Kortrijk – Tournai.

VERSION FR

%d blogueurs aiment cette page :